Hoe u de informatie op de zijwand van uw band leest?

1. BREEDTE
De breedte van uw band, in millimeter, gemeten van zijwand tot zijwand.
2. HOOGTE
De hoogte van een band wordt uitgedrukt als een percentage van de breedte. Zo geeft een hoogte-breedteverhouding van 65 aan dat de hoogte van de band 65% van zijn breedte bedraagt.
3. DIAMETER
Dit is de diameter van het wiel, uitgedrukt in inches.
4. LAADINDEX
De laadindex van uw band slaat op zijn maximale draagvermogen (in kg). Een band met een laadindex van 91 bijvoorbeeld, kan een gewicht van 615 kg dragen.
Als u een band koopt, moet u de laadindex en snelheidsindex samen beschouwen. Denk er ook aan de aanbevelingen van de autoconstructeur te raadplegen.
5. SNELHEIDSINDEX
De snelheidsindex is de maximumsnelheid voor een band wanneer hij correct opgeblazen en beladen wordt gebruikt. De snelheidsindex is de letter aan het einde van de maataanduiding, na het getal van de laadindex. Een band met een snelheidsindex V bijvoorbeeld, heeft een maximumsnelheid van 240 km/u.
Wanneer u nieuwe banden koopt, moet u ervoor zorgen dat hun snelheidsindex overeenstemt met de snelheid van uw voertuig.
De maximale loadindex van mijn auto berekenen

De snelheidsindex van banden
De bepaling van de snelheidsindex is gebaseerd op laboratoriumproeven waarbij een band om de 10 minuten met 1 km/h wordt versneld, tot de vereiste snelheid is bereikt. De band moet aantonen dat hij een bepaalde snelheid kan aanhouden tijdens proeven met gesimuleerde belastingen.
De snelheidsindex is een letter: A is de laagste en Y de hoogste. Zoals u in onderstaande tabel kunt zien, zijn er enkele afwijkingen, omdat de autofabrikanten de snelheid van hun voertuigen hebben opgedreven en de snelheidsindexen daaraan moesten worden aangepast.

Markeringen winter
Er kunnen twee specifieke markeringen met betrekking tot de winter vermeld staan op de zijwanden van de banden:
M+S: Deze markering geeft, overeenkomstig de Europese regelgeving, aan dat het gaat om een “Mud & Snow band”. De prestaties ervan in winteromstandigheden worden evenwel niet getest.

Tips voor autobanden
1) Hou je autobanden op spanning: pomp ze elke 2 maanden op. Met deze 4 stappen vind je makkelijk de juiste spanning voor jouw banden.
2) Heb je nieuwe banden nodig? Let op het Europese bandenlabel en ga een band met een goede score voor brandstofgebruik, grip en geluid. A is het beste en minder dB stiller.
3) Vervang banden van 10 jaar of ouder en laat banden van 6 jaar of ouder jaarlijks controleren.
4) Vervang winterbanden op tijd door zomerbanden. Te lang doorrijden met winterbanden kost onnodig veel brandstof en je banden slijten sneller.

Met het Europese bandenlabel – dat op alle nieuwe banden voor personenauto’s en bestelwagens zit – kies je makkelijker voor de juiste band. Het label laat in één oogopslag zien hoe de band presteert. De score bij het tanksymbool gaat over het brandstofverbruik, waarbij A het zuinigste en dus de milieuvriendelijkste keuze. Het regensymbool gaat over de remafstand bij een noodstop met nat weer. A is de band met de kortste remweg. Hoe minder decibel (dB) op het label staat des te stiller je rijdt. Bekijk ook de uitleg van de ANWB over het bandenlabel.
Hoe kies ik de juiste velgen?
Velgen zijn er in verschillende soorten en maten. Van ééndelige tot driedelige velgen en van stalen tot lichtmetalen varianten; de keuzemogelijkheden voor de moderne autobezitter zijn groot. En dan is er natuurlijk nog het uiterlijk dat een grote rol speelt bij de keuze voor een velg. Hieronder leggen wij je uit hoe je de juiste velgen kiest en waar je zoal rekening mee moet houden.
Kies ik lichtmetalen of stalen velgen?
Een van de belangrijkste keuzes op het gebied van velgen is die tussen stalen en lichtmetalen velgen. De laatstgenoemde zijn lichter (bij dezelfde afmetingen), stijver (resulteren hierdoor in een betere balans) en minder gevoelig voor corrosie (en bieden dus een langere levensduur). Ook garandeert een lichtmetalen velg een betere warmteafvoer en vaak betere rijeigenschappen.
Misschien wel de belangrijkste reden om voor een lichtmetalen velg te kiezen is het prachtige uiterlijk ten opzichte van een stalen variant. Een nadeel is er echter ook: de prijs is hoger. Veel mensen kiezen daarom voor goedkopere stalen velgen, die voornamelijk in winterse weersomstandigheden uitblinken ten opzichte van lichtmetalen alternatieven.
De J-waarde en ET-waarde van een velg
Weet je eenmaal of je stalen of lichtmetalen velgen wilt? Dan is het tijd de om velgen waar je belangstelling voor hebt eens nader onder de loep te nemen. Een belangrijke specificatie in dit kader is de zogenaamde J-waarde, die op de velg staat aangegeven en die je vertelt of de vorm van de velgrand geschikt is voor jouw wielen en auto. Het getal voor de J is de breedte in inches.
Een andere waarde om in de gaten te houden, is de zogenaamde ET-waarde. Deze symboliseert de afstand tussen het middelpunt van de velg (de halve velgbreedte in inches) en het contactpunt met de naaf waar het wiel tegenaan wordt geplaatst. Een lagere ET-waarde in millimeters betekent dat de velg meer naar buiten steekt.
Velgen kiezen: de naafbreedte en steekmaat
Een velg moet uiteraard naadloos aansluiten op je wielen en ook passen bij je auto. Dat betekent dat ook de naafbreedte van de velg gelijk moet zijn aan de naafbreedte van de naaf op je auto. Dat zorgt ervoor dat je zeker weet dat alle velgen goed vastzitten en dat ze niet alleen maar in de wielbouten hangen. Dat zou immers een onveilige rijsituatie zijn.
Tot slot adviseren we je bij het kiezen van velgen goed te letten op de steekmaat. Dit is eigenlijk niets anders dan de afstand tussen de afzonderlijke wielbouten. Is die afstand symmetrisch (zoals bij 4 bouten), meet je simpelweg de ruimte tussen 2 bouten. Is dat niet het geval (zoals bij 5 bouten), dan gebruik je de diameter van de cirkel die je door alle bouten kunt tekenen.